Samen ondernemen in het dorp Zeeland; dienstverleningbouwtechniekdetailhandelhorecagezondheidoverig
Zorgboerderij A-part viert tienjarig jubileum
26 april 2017

Zorgboerderij A-part in Zeeland bestaat dit jaar precies tien jaar. Dat wordt zondag 7 mei gevierd met een voorjaarsmarkt. Iedereen is die dag welkom om een kijkje te komen nemen. Het echtpaar Marc en Dorien Makkinga richtten de zorgboerderij in 2007 op.

Hoe zijn jullie destijds op dit idee gekomen?
Dorien: 'Ik werk al sinds mijn zeventiende in de zorg. Ik heb lange tijd bij Dichterbij gewerkt, maar mijn droom is altijd geweest om iets voor mezelf te beginnen. Dan zag ik zo'n mooi Pippi Langkous-huis voor mij. Dat is dit uiteindelijk geworden!"
Marc: "Tien jaar geleden waren er nog niet zoveel zorgboerderijen, dus dit was toen wel een gat in de markt. We hebben bijna vijf jaar naar een geschikte locatie gezocht en uiteindelijk kwamen we uit op dit plekje in Zeeland. Dorien en ik hebben de taken verdeeld. Zij houdt zich bezig met de zorg voor de mensen en ik doe veel meer administratieve taken. Ik heb zelf ook geen achtergrond in de zorg, maar juist een commercieel/technische achtergrond. Ik denk dat dit een hele goede combinatie is. De mensen hier hebben goede zorg nodig, daar zorgt Dorien voor. Maar daarnaast moet er ook brood op de plank komen en dat is mijn taak."

Wie komen hier?
Dorien: "We hebben op dit moment achttien cliënten die bijna allemaal elke dag komen. Sommigen een hele dag, anderen een dagdeel. Het zijn allemaal personen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Dat is de doelgroep waar wij hier goed mee kunnen werken. De leeftijden variëren heel erg; jong en oud werken hier harmonieus samen. Wij bieden dagbesteding voor deze mensen en dat is heel breed."
Marc: "Dat klopt. Alles dat hier is, hebben we zelf gecreëerd. Mensen kunnen hier creatief bezig zijn, op de boerderij of in het atelier, mensen bedienen in de theetuin, of de dieren verzorgen. We hebben onder andere schapen, kippen, paarden, ezels, varkens, paarden, ganzen, honden en katten. Genoeg dus!"
Dorien: "Ook wel belangrijk om te benoemen is dat wij altijd kijken naar de kwaliteit van mensen. Iedereen heeft wel dingen waar ze niet zo goed in zijn, maar dat is niet interessant. Waar ben je wel goed in? Die vraag staat bij ons centraal."

Wat onderscheidt jullie van andere zorgboerderijen?
Dorien: "De persoonlijke aandacht die wij de mensen bieden. In de zorg wordt vaak gezegd dat je professionele afstand moet bewaren. Dat is tot op zekere hoogte natuurlijk waar, maar iedereen heeft behoefte aan een schouderklopje of een arm om zich heen. Wij bieden dat hier. Daarnaast vind ik zelf sfeer heel belangrijk. Mensen vinden het vaak heel gezellig binnen. Dat moet ook vind ik, de mensen zijn hier een groot deel van hun tijd. Daarnaast bedenk ik vaak wat ik zelf zou willen en dat pas ik dan toe."
Marc: "Daarnaast bieden wij veel persoonlijke aandacht. We hebben negen mensen in de begeleiding, in loondienst, maar ook nog veel vrijwilligers en stagiaires. In de praktijk houdt dat in dat de mensen hier regelmatig één op één begeleiding krijgen. Een meneer krijgt eens per week schrijfles van een van onze medewerkers. Hartstikke mooi dat dit kan toch?"

Benieuwd geworden naar Zorgboerderij A-part? Kom dan 7 mei tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje nemen tijdens de voorjaarsmarkt. Het adres is Tooverkamp 11 in Zeeland.

Bron: Udens Weekblad